16.10.2008

Ani İşitme Kaybı ( 2.Kısım )

Ani Sensorinöral İşitme Kaybı

Ani sensorinöral işitme kayıpları acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Böyle bir durumda acilen bir KBB veya nöroloji uzmanına gidilmelidir.

Genel kabul görmüş tanımına göre ani sensorinöral işitme kaybı, üç gün (çoğu kez dakikalar veya bir iki saat) içinde ortaya çıkan, odyogramınızda yer alan 3 test frekansında 30 desibelden daha fazla işitme kaybı olması durumudur.

Ani sensorinöral işitme kaybıyla karşılaşanların yaklaşık üçte biri bu durumla sabah uyandıklarında karşılaştıklarını söylemektedirler. Bu kişiler normal işitmeyle yatmakta ve sabah uyandıklarında bir veya iki kulaklarında işitme kaybı olduğunu farketmektedirler!

Her iki kulakta da ortaya çıkma sıklığının tüm ani sensorinöral işitme kayıplıların %2-4’ü olduğu ifade edilmektedir.

Diğer kişiler ise genellikle telefonla konuşurken bir kulaklarıyla duyamadıklarını farkedenlerden oluşmaktadır.

Ani sensorinöral işitme kaybı ortaya çıkan kişilerin %50’sinde baş dönmesi, %70’inde ise kulak çınlaması da ortaya çıkmaktadır. Baş dönmesinin yoğunluğu ile işitme kaybının büyüklüğü arasında da doğrusal bir ilişki tespit edilmiştir.

Kulaklarda tıkanıklık hissi ve baş ağrısı da eşlik edebilir.

A.B.D.’de her yıl 10.000 kişiden birinde ani sensorinöral işitme kaybı ortaya çıkmaktadır.

Yazan;Wise

Not; Nedenleri ve Tedavi Süreci için bir sonraki yazımı bekleyiniz...

Pin It!

2 yorum :

  1. telefonda konuşurken farketmiştim işitme kaybımın olduğunu. çok matrak bir durumdu. "ahhaa bu hat bozuk ses gelmiyor öbür hattan ara" diye söylenirken arkadaşa ani bir refleksle ahizeyi diğer kulağımı aldım ve işte o an anladım hat değil alıcılar bozuk :D
    yüzde 2-4'lük çift taraflı kayıp kısmına giriyorum ne de şanslıymışım :)

    YanıtlaSil
  2. telefonda konuşurken farketmiştim işitme kaybımın olduğunu. çok matrak bir durumdu. "ahhaa bu hat bozuk ses gelmiyor öbür hattan ara" diye söylenirken arkadaşa ani bir refleksle ahizeyi diğer kulağımı aldım ve işte o an anladım hat değil alıcılar bozuk :D
    yüzde 2-4'lük çift taraflı kayıp kısmına giriyorum ne de şanslıymışım :)

    YanıtlaSil

♠ Kaliteli yorum kimi mutlu etmez ki :) ♠

Related Posts with Thumbnails
01 09 10