20.10.2008

Ani İşitme Kaybı ( 3.ve Son Kısım )


Ani Sensorinöral İşitme Kaybının Nedenleri:

Ani sensorinöral işitme kaybı işitme sistemine pek çok etmenin yol açtığı hasarların bir sonucudur. Böyle bir durumun ortaya çıkması, kişinin kulaklarına farkında olmadan bir takım zararlar vermiş olduğunun bir göstergesidir. Fakat oldukça ilginçtir ki, hastaların sadece %15’inde bu duruma yol açan spesifik sebepler tespit edilebilmiştir.

Bununla birlikte, ani sensorinöral işitme kaybına yol açan başlıca sebepler şunlardır:

İlaçlar: Ototoksik adı verilen ve işitme duyusuna zarar veren bazı antibiyotikler, kan sulandırıcılar (aspirin gibi), anti-kanser ilaçları bu gruba girmektedir.

Meniere Hastalığına yakalanan hastaların yaklaşık %10’unda ani sensorinöral işitme kaybı ortaya çıktığı belirlenmiştir.

Akustik nöroma adı verilen ve işitme sinirlerinde yavaş yavaş büyüyen bir tür tümörün ortaya çıktığı kişilerin %10-15’inde de ani sensorinöral işitme kaybı ortaya çıkmaktadır.

Baş yaralanmaları ve kafatasında kırıklar da ani sensorinöral işitme kaybına yol açabilmektedir.

Kulaklara kan sirkülasyonunda sorun olması da sadece 60 saniyede kalıcı işitme kaybına yol açabilmektedir.

İç kulakla ilgili Mondini sendromu ile bağışıklıkla ilgili Cogan sendromu ve Lupus gibi hastalıkların da ani kalıcı işitme kayıplarına neden olduğu bildirilmiştir.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar, viral enfeksiyonların da ani sensorinöral işitme kaybının en önemli nedenlerinden biri olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle Herpes Simplex virus Tip 1 (HSV-1)’in ani işitme kaybına yol açtığı kanıtlanmıştır. Grip, kızamık, kızıl, su çiçeği gibi viral hastalıkların da ani işitme kaybıyla ilişkisi saptanmıştır.

Bunun dışında hipotiroid ve diyabet gibi endoktrin rahatsızlıkları ile böcek ilaçları, yılan ısırmasına maruz kalmak, lösemi, menenjit, multipl skleroz (MS) gibi hastalık ve etmenlerin de ani sensorinöral işitme kaybına yol açtığı düşünülmektedir.

Ani Sensorinöral İşitme Kaybının Tedavisi:

Dalma, zorlama, rakım değişiklikleri (uçma) veya yakın zamanda geçirilen bir cerrahi operasyon sonrasında ani işitme kaybının ortaya çıkması halide zaman geçirmeden bir KBB uzmanına gidilmelidir. Bu durumda genellikle cerrahi bir işlemle sorun tedavi edilmeye çalışılacaktır.

Eğer işitme kaybına yol açan herhangi bir sebep tespit edilememişse (sebebi bilinmeyen ani sensorinöral işitme kaybı), bilmeniz gereken hususlar şunlardır:

Sebebi bilnemeyen ani işitme kayıplarının yaklaşık üçte biri herhangi bir tedavi görülmeksizin kendiliğinden geçmektedir. Diğer üçte biri ise bir tedavi alarak ya tamamen ya da büyük ölçüde işitme duysunu yeniden kazanabilmektedir. Geri kalan üçte birlik bölüm ise, tedavi görsün veya görmesin, ne yazık ki işitme duyusunu bir daha kazanamamaktadır.

Eğer 1000-2000 Hz arasındaki frekanslarda hafif veya orta seviyede bir kaybınız varsa, işitmeniz bir iki hafta içinde geri gelecektir. Dolayısıyla herhangi bir tedavi gerekmez.

Eğer kaybınız 90 desibelden büyükse işitmenizin geri gelmesi ihtimali tedavi olsanız dahi %25 dolayındadır.

Eğer kaybınız 90 desibelden azsa, fakat sadece orta frekanslarla (1000-2000 Hz) sınırlı değilse, derhal (10 gün içinde) steroid (kortizon) tedavisine başlanmalıdır. Bu durumda işitmenin geri kazanılması (tamamen veya kısmen) ihtimali %78 dolayındadır. Başarı şansı, 40 yaşın altında iseniz ve işitme kaybı sadece tek kulakta ortaya çıkmış ve çok fazla frekansta orta düzeyde ise oldukça yüksek olmaktadır.

Toparlamak gerekirse, işitme kaybının derecesi ne kadar düşük olursa işitmenin geri kazanılması ihtimali de o denli yüksek ve çabuk olmaktadır.

Ani işitme kaybına baş dönmesi eşlik ediyorsa, bir hafta içinde iyileşme görülmeye başlanır ve yaklaşık 6 haftada hasta tamamen iyileşir.

Ani işitme kaybına kulak çınlamasının eşlik etmesinin (yaklaşık %70-85 oranında görümektedir) işitmenizin düzelip düzelmeyeceğiyle hiç bir bağlantısı bulunmamaktadır.

Bazı doktorların, birinden biri etkili olur düşüncesiyle, steroid, vasodilator, kan sulandırıcı, antihistamin, karbojen, anti-viral, vb. İlaçları birlikte vermelerinin de bir faydası olmadığını son yapılan araştırmalar göstermektedir. Bu ilaçlardan sadece steroidlerin bazı durumlarda etkili olduğu tespit edilmiştir.

Yazan; Wise

Pin It!

6 yorum :

  1. İyi ki böyle güzel bilgiler veriyorsun canım.

    Benim kulağımda kaşıntı vardı.Kaşıdım.Mikrop almış.Dr.Gliserin verdi yarın da yıkanacak...

    Sana arkadaşlık ödülüm var.Bloguma uğrayıp alırsan sevinirim.

    Öpüyor,sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten çok faydalı bilgiler vermişsin..Farkında bile değiliz çoğumuz.
    İyi haftlar dilerim sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. delfinacığım,moonsunla buluşma resimlerine baktım seni ilk kez gördüm.
    pırıl pırıl duru bir su gibisin .
    seni daha da çok sevdim

    YanıtlaSil
  4. Merhaba wise bey,
    Yazılarınızı özlemiştik..Verdiğiniz teknik bilgiler eminim ihtiyaç duyan birçok kişiye ışık tutacak..Bu yönünüzü takdir ediyorum..İnsanlarımız malesef okumak ve araştırmak konusunda çok zayıf.Çoğu içtiği ilacın prospektüsünü okumaktan aciz..İşitme cihazı kullandığınızı biliyorum..Bu konuyla ilgili bilginizin olması normal ama siz daha fazlasını biliyor ve bunu paylaşmak için azami özen gösteriyorsunuz..Araştırmacı ve paylaşımcı kişiliğiniz ile birçoğumuza örnek olmanız ve siteye daha çok yazı yazmanız temennisiyle..Ellerinize, bilginize sağlık..sevgiler..Bahar

    YanıtlaSil
  5. ani işitme kaybınız var ise;mutlaka coenzyme Q-10 ve B vitamimi almanızı tavsiye ediyorum...ömrünüz boyunca devam edin:) ve tabi ki gürültülü ortamlarda kulaklarınızı kapatmalı ve stress yaratacak tüm herşeyden uzak durmaya bakmalısınız...emin olun faydasını göreceksiniz...ve mutlaka inanın;iyi olacağına,her zaman inanın...inanmak çok önemli:)

    YanıtlaSil
  6. soniq; önerilerin için teşekkürler fakat bende ani işitme kaybı yok...işitme kaybımın daha da ilerlememesi için dediğiniz vitaminler işe yarar belki...tşkler

    YanıtlaSil

♠ Kaliteli yorum kimi mutlu etmez ki :) ♠

Related Posts with Thumbnails
01 09 10