25.05.2009

Özürlüleri nereye atalım?



Lise bitmişti,zorluklarla ve bir sürü fedakarlıkla hazırlandığımız öys'den eli boş dönmüştüm.İTÜ-Makine Mühendisliği'ni öyle çok istiyordum ki,çatı katındaki çalışma masam,sehpalar ve tüm ahşaplara "İTÜ-Mak.Müh" diye kazımıştım.

Kısmet işte.
Olmayınca olmuyor.

Ben de hemen iş aramaya başladım.Şimdiki gibi kariyer siteleri olmadığından o zamanlar İşkur tek popüler yerdi.Özrüm,sağlık raporunda olduğu için ister istemez özürlü kadrosundan iş olanaklarını haber vermeye başladılar.Bir gün haber geldi,Bodrum Sun Club otelde Ütücü olarak işe çağırılıyordum.Elbette dikkate bile almadık.Yine aynı zamanda özel bir bankanın sınavı vardı hemen başvurdum.3 ay sınava hazırlandım,gece gündüz ansiklopedileri didikledim,güncel olayları takip ettim..Yazılı sınavım çok iyi geçmiş, 2.olmuştum,hemen mülakata alındım ve işe başladım.15 yıldır çalıştığım bu güzel işyeri her zaman kendimi daha çok geliştirmem için olanaklar sundu.

Ütücülük teklifi inanmayacaksınız 3-4 yıl sürdü.Sürekli eve yazı geldi,ütücü olarak bekliyoruz diye :) Gerçi biz bunun gırgırını çok yaptık,unutuldu gitti...

Evet,ülkemizde özürlüye verilen değer maalesef yok.Herşey bireyin kendi çabasına kalmış.Şimdi hangi kariyer sitelerine bakarsanız bakın,özürlü alımı kadrosu hep aynı.

Ya santral,ya da ayak işleri.

İnsanın beden uzuvlarında kayıp olması, akıl sağlığının da olmadığını göstermez.

Engelli/Özürlü arkadaşların iş ararlerken, potansiyellerini ortaya koyabilecekleri,hedeflerini aşabilecekleri işlere başvururken özürleri çok engel teşkil etmiyorsa "özürlü kadrosu"dan başvurmamalarını
tavsiye ediyorum.

İşkur'un açık ilanlar başlığında zaman zaman çok güzel alımlar yapılıyor.Tübitak'ın Mühendis alımı vardı mesela geçenlerde,%40 kaybı olan özürlü mühendisleri alıyorlardı.

Tüm işsiz özürlülere ferah,huzur ve boolll kazanç dolu kariyer hayatları diliyorum...
Pin It!

16 yorum :

  1. Delfina, azminden dolayi tebrik ediyorum seni. Ama en cok, boyle bir blog acip insanlara ornek oldugun, umut oldugun, kamu onderligi yaptigin icin tebrik ediyorum. Umarim sen ve senin gibi azmedip calisan, sesini duyuran her ozurlu arkadasim, "ozru kabahatinden buyuk" devletin ve sistemin degismesi icin onemli bir adim olursunuz.

    YanıtlaSil
  2. çok haklısın delfinacığım.
    sosyal refah için önce toplum bilincimizin gelişip şekillenmesi gerekmektedir.bakış açımızın MUTLAK ÇAĞDAŞlaşması VE İNSANİ boyuta geçmesi gerekmektedir ayrıcada.
    Biliyorsunki haklarının daha ne ! olduğunu bile bilmeyen nice vatandaşımız var. Ucuza çalıştırılıp yasa hakkında bilgilendirilmeyen binlerce kesim var !!!!!!
    Diliyorum hayat sana sunduğu güzelliği, her birinede ayrı ayrı branşlarda nasip eder.
    sevgilerimle canım benim.
    BAŞARILARIN DAİM OLSUN.

    YanıtlaSil
  3. İnsan hiçbir zaman vazgeçmemeli demekki.Halbuki ben her insanın birşeyler üreteceğine çok inanıyorum.Herkezden öğreneceğim bir şey var die bakıyorum.Keşke herkez biraz bole düşünse

    YanıtlaSil
  4. azim herseyın başı...benım babamda özürlü ama okadar azımlı ve sabırlıdır ki benı herzaman şaşırtır...daha nıce başarılı gunlere delfınacım..

    YanıtlaSil
  5. günaydın öncelikle yeni görünümüne bakılıra sınav iyi geçmiş ve rahatlamışsın renkler çok güzel her zamanki gibi

    bizim üniversite de oldukça fazla kontenjan ayırıyor ama sanırım senin dediğin işler oysa her engellinin durumu farklı tek bir kategori olması çok yanlış

    makina mühendisliği istemene şaşırdım şimdiki ise bambaşka bir alan acaba işitme kaybından dolayı insanlarla değil de makinalarla uğraşmayı mı istemiştin

    her işe bir hayır vardır elbet

    YanıtlaSil
  6. Bir arkadaşım vardı, öğretmen olmak en çok istediği meslketi.
    Sınvalara girip kazandığı halde o dönemde engelli olduğu için ( Kalça çıkıklığı idi sorunu ama hafif aksayarak yürüyordu ) okula kabul etmemişlerdi. O'nun hikayesi ben de hâlâ yaradır.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. öğretmenlik mesleğim oldu artık dedim diyeli özür engelden cok farklılık kelimesini kullanıyorum..kaynastırma eğitimlerinde çocuklara önce farklı bir arkadasınızda aramıza katılacak dediğimde cocuklar gelen öğrenciyi kendileri gibi kabul ediyorlar..

    bu ülkede bazı karaktersiz insanlar hala engelliyi özürlüyü veya farklı bireyleri kabullenememiş belliki..o teklife şimdi sen cevap ver ben sana bana vereceğin maaşı vereyim gel benim ütülerimi yap de delfina!

    anca o zaman anlar belki yaptıgı hatayı! allahım ya!

    büyük firma olmak büyük paralarla oynamaktan değil personelini adam yerine koyup kabullenmekten geçiyor ne dersin ? haksızmıyım ?


    öpüyorum yanaklarından seni benim dünya güzeli arkadasım :)

    YanıtlaSil
  8. sen pek cok konuda oldugun gibi bu konuda da bir orneksin Delfina'cigim..

    YanıtlaSil
  9. Delfinam sen azmin sayesinde ne güzel işler başarmışsın,güzel yerlere gelmişsin.Keşke herkes aynı oranda şanslı olabilse keşke.Hayat çok zor işte.Herşeye rağmen şükretmeyi bilmeli...

    YanıtlaSil
  10. canım ben özürlüleri bi eksiklikleri varmış gibi bakanları ve böyle ayrımcılık yapanları eksikli ve en büyük özrü onlarda buluyorum biraz karışık oldu ama yazını okuyunca duygu yoğunluğumdan bunları yazabildim sen beni anladın anım:)blogunu sevgiyle ve saygıyla takip ediyorum:)

    YanıtlaSil
  11. Sen çok özel bir insan, özel bir dostsun arkadım.Seni çok seviyor ve duyarlılığını tebrik ediyorum.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Delfina'cığım azmin için kutluyorum seni.Çok çalışkan birisin..Başarıların daim olsun.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Canım benim,

    Azmin, gücün ve duruşunla sana çok büyük saygı duyyorum.

    Kusurlar ve özürler yalnızca insanların kafasındadır!

    Bak hatta bununla ilgili bir yazı yazmak da istiyorum..

    YanıtlaSil
  14. ♫ Esracım,teşekkürler.İnsan kendini her zaman özel görmeli,önemsemeli.Yani bu illa ki özür durumuyla değil her şartta olabilmeli.Mutlu olmak hepimizin hakkı.Sevgiler,

    ♫ Nunucum,evet orası doğru,o binlerce mağdur kesimin elinden devlet tutmadığı sürece onlar herşeyden bihaber yıllarını geçirip gidecekler...ne kadar üzücü...güzel dileklerine sonsuz teşekkürler.

    ♫ Archilemi,keşke keşke...ama işte dünya hali böyle diye salmış devletimiz herşeyi bir kenara...düzelecek birgün herşey,düzelecek...

    ♫ Salihacım,azimli olunca insan hayata tutunma nedeni çıkıyor ortaya.yoksa boş boş nereye kadar..babana uzun ömürler olsun caım...

    ♫ GeCecim,sınav süper geçti dualarınız sayesinde.son headeri beğenmedim bir daha değiştireceğim :)

    makina müh.liğini makinalara olan ilgimden dolayı istemiştim.evde birşey bozulurdu hemen kırar döker tamir ederdim.Almanya'dan gelen müzik setleri olsun herşeyi kurcalamayı severdim.o nedenle istedim.gerçi daha çok hostes olmak istemiştim ama kısmet işte :))
    sevgiler canım dostum..

    ♫ özlemcim,gerçekten çok üzücü bir durum yaa.kendilerini onun yerine koysalardı,ya da bir gün bizim de başımıza gelir mi diye düşünselerdi.peki sonra ne oldu,çalışıyor mu şimdi?

    ♫ şeker gökçe,:)) otelden tekrar iş teklifi gelirse öyle diyeyim bak hiç aklıma gelmemişti :)))hatta mail atıp söylemeli :))

    sonuçta herkesin potansiyeli farklı değil mi,insanları yeteneklerine göre sınıflandıracaklerken uzuv kayıplarına göre kategorize etmeleri ne saçma...

    ♫ mehtapcım,tşkler...merak ettiğim birşey var, italya'da durumlar nasıl biliyor musun? yoksa her ülkede özürlü alımı bizim ülkedeki gibi mi?

    ♫ zilsizzarifecim,aile çok önemli bu konuda.özürlü evladı olan bütün aileler çocuklarına çok çok normal davranmalı,özrünü yüzüne vurmamalı...bizim ailemizde hiç adı geçmemiştir işitme kayıplı olmanın.

    ♫ gamzeli anne,zihniyetleri değiştirebilmek için varız.şimdilerde çabalamazsak gelecek nesillere aynı bataklığı bırakamayız...

    ♫ güngörcüm,ya sen? sen de aynısın benim için...serapcım iyi ki tanıştırdı seninle beni.ruh ikizimi buldum yaw :)

    ♫ pelincim,soyadımın hakkını veriyorum galiba :)))sevgiler,

    ♫ ful yaprakları,teşekkürler.yazını heyecanla bekliyorum..sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Yaptıklarınız,yapmaya çalıştıklarınız ve fikirleriniz çok güzel,örnek bir insansınız bana göre.Sevgiler..

    YanıtlaSil

♠ Kaliteli yorum kimi mutlu etmez ki :) ♠

Related Posts with Thumbnails
01 09 10