31.01.2008

Takmak ya da takmamak: İşte bütün mesele bu!


Ön not; Hani bizim derya gibi bir adamımız vardı,yazılarıyla kendini sevdiren,bilgisini sınırsızca paylaşan..Bu güzel yazı için kendisine çok teşekkür ederim...Sevgili Wise'den...

**************************

Kişinin yaşamını her yönüyle yoğun biçimde etkileyen işitme kaybı sorunuyla karşılaşan çoğu kimse, işitme cihazı kullanmayı kolay kolay kabullenemez. Çünkü işitme cihazı kullanmak basit bir fiziksel olay olmaktan öte, son derece karmaşık sosyal ve psikolojik etmenleri de beraberinde getirir.


İşitme cihazı kullanması zorunlu olan (özellikle sonradan işitme kaybı ortaya çıkan) çoğu kişi başlangıçta genellikle bunu yapmayı reddeder. Çoğu kez bunun ana nedeni, cihazın başkalarınca görülerek kişinin işitme kaybının anlaşılacağı endişesidir.

Oysa, iletişim kurmak zorunda kaldığı herkes sözkonusu kişinin işitme kaybı olduğunu çok geçmeden anlayacaktır. Ayrıca, başkalarının o kişide işitme kaybı olduğunu bilmesi çoğu kez yararlı bile olabilir.

Yıllar önce, çalışma hayatına ilk atıldığımda patronuma işitme kaybımdan bahsetmemiştim. O zamanlar kayıp seviyem de çok alt düzeylerdeydi. Buna rağmen zaman zaman söylenenleri anlamakta güçlük çekiyordum. Özellikle de telefonda veya konuşanın yüzünü görme imkanım olmadığı diğer durumlarda anlayamama oranım bir hayli yükseliyordu. Bir gün patronum telefonda benden bir şey yapmamı istemişti. Kendisini anlayamadığım için konuyla ilişkili olmayan bir cevap vermişim (işitme kayıplıların sık başvurduğu bir yöntem!). Ama verdiğim cevap patronumca “kabalık” olarak algılanmış ve bir hayli “fırça” yemiştim. Sonradan işitme kaybım olduğu ortaya çıkınca, patronum o olayın da bu nedenden kaynaklandığını anlamış ve benden özür dilemişti.

Genellikle işitme kayıplılar şu nedenleri öne sürerek işitme cihazı takmamak için “kırk dereden su getirir”:



İşitme cihazı taktığımda herkes bana bakıyor, rahatsız oluyorum.

(Aslında çoğu kez ana neden budur ama pek çok kişi bu nedeni dile getirmez. Önemli olan sizin yaşam kalitenizdir. Başkaları bakacak, anlayacak diye cihaz takmadığınızda yaşam kalitenizi önemli oranda düşürmüş oluyorsunuz. Üstelik sizin cihaz takıp takmamanız kimsenin umurunda da değildir. Nihayetinde, işitme cihazları da gözlük gibi insanın yaşam kalitesini arttıran basit birer araçtır.)


İşitme cihazı bana uymuyor.

(Mutlaka her işitme kaybına az ya da çok uyacak bir işitme cihazı vardır. Dolayısıyla, yapılması gereken, bir uzmanın yardımıyla size en uygun cihazı seçmek ve en uygun ayarları yaptırmaktır.)


İşitme cihazı sadece insan seslerini değil fakat tüm sesleri bu arada gürültüyü de yükselttiği için rahatsız oluyorum.

(Günümüzün dijital cihazları, insan seslerini ön plana alarak diğer sesleri geri planda tutabiliyor. Bu nedenle, size en uygun dijital bir cihazla bu sorunun büyük ölçüde önüne geçebilirsiniz.)


İşitme kaybım çok hafif, bu nedenle cihaz kullanmam gereksiz.

(Araştırmalar, işitme cihazlarının en hafif kayıplarda dahi büyük yararlar sağladığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, cihaz kullanılmazsa, işitilemeyen sesleri beyniniz unutacağı için, ileride cihazdan verim alma oranı da düşecektir.)

İşitme kaybım çok yüksek, sesleri duysam da anlayamıyorum, bu nedenle cihaz takmama gerek yok.

(İşitme kaybı çok ileri düzeylerde (90-100 dB’den daha fazla) olan kişiler için Koklear Implant önerilmekte. Ama her durumda, cihaz takmak, takmamaya göre çok daha fazla yarar sağlar. Cihaz, en ileri düzeydeki işitme kayıplılar için dahi mimik okuma gibi yöntemlerin de yardımıyla yaşam kalitesinde önemli iyileşmeler sağlar.)

İşitme cihazı kulağımı rahatsız ediyor, onun için kullanmıyorum.

(Muhtemelen kulak kalıbınızda bir sorun vardır. Yeni bir kulak kalıbı yaptırın.)


Not;Resimler için tşk--> Flickr, Google Images

Pin It!

14 yorum :

  1. çok düşündürücü ve faydalı bir makale... teşekkürler... ama üzüldüm çevredeki insanlardan çekinilmesi durumuna... hiç çekinmeyin arkadaşlar... bu sizin seçiminiz değil... delfinanın eski yazılarından öğrendiğime göre; bazen artıları bile var... ve unutmayın çekindiğiniz insanların sizden daha ciddi sorunları bile olabilir... sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir yol gösterme işitme kaybı olanlar için..Gerçekten zor olsa gerek kimilerine, ama yazıda belirtildiği gibi önemli olan yaşam kalitesi..Başka hiçbirşeyi düşünmemek lazım gerçekten..Ve bu paylaşım için yazanımıza teşekkürler..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Günaydın wise bey,
    Çok bilgilendirici bir yazı..paylaşımınız için teşekkür ederiz..üstelik işitme kayıplı arkadaşlarımızı daha iyi anlayabilmek adınada ben çok faydalandım..Hani tok açın halinden anlamaz hesabı insan yaşamadığını yada eksikliğini tatmadığı bir durumu algılamakta zorluk çekebiliyor..Bazende senin için hiç önemli olmayan bir noktayı kişinin kendi sorun yapıyor..Sorun sadece işitme cihazı takmak ve bunun görünmesinin diğer insanlar tarafından rahatsız edici bulunmasından öte söylediğiniz gibi önce kendiyle barışık olmak ,sonra yaşam kalitesini artırmak için eksiği takviye etmek...Keşke insanlarımız hatta hepimiz sadece fiziksel eksikliklerimizi tamamlamak adına bir çaba göstermenin yanında kişisel gelişimimizi artıracak bizi tamamlayacak şeylerede yönelebilsek...
    Ellerinize sağlık..
    Sevgiler
    Bahar

    YanıtlaSil
  4. Bizler çoğu zaman yanımızda ki herhangi bir fiiksel kaybı olan insanlardan ne kadar bi haberiz. Yazılarını okuyunca başka iklimlere gidiyorum. Seni ve senin gibi yürekli insanları tebrik etmek gerek. Takibindeyim canım.
    Sevgiler, hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  5. sitenin bu yeni haline ve tasarima hayran kaldigimi belirtmeliyim. ozellikle yan sutundaki resimli basliklari nasil yaptiginizi merak ediyorum. ben de tasarimi degistirip azar azar gorsel anlamda iyilestirmeler yapma niyetindeyim. saygilarimla

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar şık kulaklıklarmış :)) rengarenk..
    Duyabildikten sonra işitmenin yeri nerelerde kalır acaba Makaronları denerken ben de dumcıst dumcıst duyabilir miyim acaba...
    Blogunuz, resimler, anlatımlarınız çok güzelmiş, yüreğinize sağlık
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. evcilik lezzetlere katılıyorum .çok şık kulaklıklar.
    hepimiz öyle değilmiyiz.sağlıkla ilgili ne olsa atlıyoruz.
    çok güzel konulara değiniyorsun ve çok bilgilendiriyorsun.buradan bağırıyorum.seni ve siteni çok seviyorum diye duydunmuuuuu????

    YanıtlaSil
  8. arkadaşlar,güzel yorumlarınız için çok ama çok teşekkürler... wise yorumlarınızı bugün yanıtlayacak...

    kocama sevgiler,
    delfina

    YanıtlaSil
  9. Bence de işitme kayıplı arkadaşlar, bu özelliklerini karşıdakine bildirmeliler. Çünkü yeni tanıştıkları bir insan bunu bilmiyorsa, hakikaten ilginç durumlar ortaya çıkıyor.Örneğin:
    Soru: Nerede oturuyorsun?
    Cevap: Evet.
    Tanıştıktan sonra, ilk ihtiyaç hissedildiğinde veya ilk anlaşılmayan konuşmada kısaca özetlemeli durumu. Yoksa işitme kayıplı olduğu değil de, zihinsel engelli olduğu bile zannedilebilir, verdiği cevaplara bakarak.

    Tüm işitme kayıplı arkadaşlara sesleniyorum: Saklamaya çalışmayın. Çünkü saklayamıyorsunuz ve de anlaşılamıyorsunuz. Bir tuhaflık var bu adamda diyoruz ama çözemiyoruz bizler. Ama kaybınızı bilsek veya cihazını görsek hemen durumu anlayacağız ve ona göre ya ses tonumuzu yükselteceğiz veya yüzünüze bakarak daha anlaşılır, tane tane konuşmaya çalışacağız.

    Ayrıca arkadaşlar, estetik kaygılarınızın olmasına da hiç gerek yok. Kullandığınız cihazlar hiç de çirkin değil. Bir arkadaşın dediği gibi gözlük gibi birşey.

    Hepinize sevgi ve saygılar.

    YanıtlaSil
  10. Öncelikle sevgili delfina ve bahar hanım, alltimes, feyza fidan, lavantin, compir, sihirli eller, enise, evcilik lezzetler... (ne çok arkadaşın varmış sevgili delfina!) değerli yorumlarınız, iltifat ve beğenileriniz için çok teşekkür ederim. Yazılarımızla işitme kayıplıların dünyasına bir nebze olsun ışık tutabiliyorsak ne mutlu bize...
    Tüm sorunların karşılıklı anlayışla çözümlendiği bir dünya dileğiyle...
    Sevgiler...
    Wise

    YanıtlaSil
  11. Delfin'acigim;
    Yine cok ince ve hassas bir konuya degindigin icin cok tesekkur ederim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Benim gibi senelerdir cihaz takmamakta ısrarcı olan, insanların dudaklarına bakmaktan bi hal olan , hatta bazılarının acaba dudak fetişisti mi diye düşündüğü insanlarda var:)
    Ama az kaldı yakında cihazla yaşamayı öğrencem hadi bakalım:)
    Delfina seni seviyorum:)

    YanıtlaSil
  13. merhaba,
    blogunuzu uzun zaman önce keşfettim, hep okudum, aa bu benim de başıma geldi dediğim çok oldu,
    bende işitme cihazı kullanıyorum, tek kulağımda kayıp var, 10 yıldır da kullanıyorum, cihaz kullanmalısın diyen doktoruma hayatta kullanmam demiştim, şimdi cihazım olmadan rahat edemiyorum
    çok sevindim bu konuda birilerinin birşeyler yazmasına

    sevgiler
    seda

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Seda,hoşgeldin...

    Geçen gün analyticsde senin blogunu görünce tıklayıp gezmiştim epey blogunda.demek sen de kayıplısın,işitme cihazı kullanmana çok sevindim,büyük bir gereklilik bu.senin kaybın kaç db? diğer kulağında kayıp yok ise algılama kolay mı?

    sevgiler,

    YanıtlaSil

♠ Kaliteli yorum kimi mutlu etmez ki :) ♠

Related Posts with Thumbnails
01 09 10