24.04.2009

Göbeğimizi keselim,yiiiverelim...


Ege şivesini kullanıyorum diye Türkçemize haksızlık yaptığım düşünülmesin lütfen.Şiveler toplumun farklı aksanlarını,farklı telaffuzlarını gösterdiği için ilgi çekiyor...

Eveeet,ne diyorduk...Dün göbeğimizi kestik,pişiriverdik :) Nasıl leziz nasıl faydalı.Aman mideniz bulanmasın, zayıflıyor olduğum için kendi göbeğim azaldı zaten, bu göbek başka göbek :)



Babacığımın sürpriz ziyareti ile, dev kolide yer alan leziz yiyeceklerden biri bu göbek."Hadi göbeğimizi pişir de yiyelim "deyince babam, ne yapacağımı bilemedim :) Çünkü en son küçükken görmüştüm,nasıl pişirileceğini de bilmiyorum :)

Babacım mutfakta vakit geçirmeyi çok sever,hemen nasıl kesileceğini,nasıl yıkanacağını anlattı.Kilosunun ne kadar olduğunu bilen var mı? Tam 50 TL imiş bu göbekcikler.Pazarda görür görmez almış bir kilo."Baba bu kadar pahalı şeye ne gerek vardı" dedim,yine aynı şeyi söyledi,"herşey çocuklarım için" ...

Kuzu göbeği mantarı (Morchella conica)'nın antibiyotik özelliği varmış.Çok zor bulunuyormuş yamaçlarda.Geçen gün ormanda epey aramışlar ama uçurum kısmına bakmak gerekiyormuş toprak da ıslak ve kaygan olduğundan geri dönmüş babam ve Nail amca.

Az zeytinyağında, bol soğanla pişirdik biz.İçine yumurta kırıp da leziz oluyor diye 2 de yumurta kırdık.Şimdi sıra zınnancıkları ve çıntarları kavurmaya geldi.

Diyetteyim diye çok az tüketiyorum babama çaktırmadan :)
Pin It!

17 yorum :

  1. Afiyet şeker olsun Delfina:))

    YanıtlaSil
  2. oldumu şimdiii Delfına?!! .. oldu mu şimdi.??...Bu kadar da özendirici yazılmazki ! bunca insanı zayıflasında grup bile oluştururken..oldu şimdi :))
    napıcaklar şimdi zaten gözlerinin önlerindeki yiyecekleri bile yememek için zor tutarlarken kendilerini, bir de tadının nasıl olduğunu bilmedikleri için meraka sokuyrsun:)) aşermeye mahkum yaşayan bu insanlara yazık değil mi? yoksa deniyor musun onları??:)
    Babacığının ellerinden öpüyorum
    Sevgilerimle,
    Çubuk kraker

    YanıtlaSil
  3. delfinacım çok ilginç ilk defa duydum bu mantarı
    afiyet bal şeker olsun..
    diete tam hız devam ...
    bende bugun kabak haşladım onu yedim birazdan tarifini yayınlıcam..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. iyi yapmış baban bazı tatlar hakedıyor fazla parayı az yetişiyor çünkü benım eşimde çok sever mantarı kırmızı yumurta gibisi vardır bide offf çok lezzetlıdır baban bilir beli ben adını aklıma getiremedım sevgıler canım

    YanıtlaSil
  5. Ben de geçen gün Tijen'de gördüm bu mantarları.
    Gerçi İstanbulda gördüklerimiz hep markettekiler ile sınırlı o başka ama :))

    Pahallı ama çok faydalıymış,afiyet ve şifa olsun inşallah...

    YanıtlaSil
  6. acaba diyet yazısı mıde dim başlığı okuyunca ama değilmiş hiç bilmiyordum nasıl birşey acaba tadı neye benziyor

    YanıtlaSil
  7. ilk defa gördüğüm birşey.sağol bugün yeni bir şey öğrenmiş olduk sayende...delfina beni gruba dahil ettiğini söylemiştin.sana bir şeyler sormak istiyorum.gruba dahil bu diyete kendi kendimize mi başlıcaz
    ben hala beklemedeyim.işte bana listeler gelicek falan diye yani grupla ortak hareket edilecek gibi bir düşüncem var.eğer öyle değilse
    yarından itibaren mehtap hanımın sayfasındaki ilk hafta dietine başlıyacağım.bilgi paylaşırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  8. Daha önce hiç görmemiştim ben bunları.Ama mantarın herşeyini severim buda güzeldir.Heralde ?

    YanıtlaSil
  9. benimde eşim muğlalı ama hiç duymamıştım.hemen söliyim bulsunlar valla merak ettim:) sizede afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  10. Biz de mantarı kendimiz toplayıp bol soğanla kavurur, sonra da üzerine yumurta kırarız. Ben bilmem yenilebilir olanları ama büyüklerimiz iyi bilir. Bu mantarı da geçen gün Tijen'de gördüm, anneme gösterdiğimde zehirli bilip toplamadıklarını söyledi. Yıllarca ne kaybetmişiz de haberimiz yokmuş. Neyse şimdilerde yağan yağmurlar bir dinsin, güneş açsın. Çıktığımız ilk mantar toplama şenliğinde göbekleri de toplayacağız artık.
    Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  11. ay canım nerden nereye bende bu göbeği yiyeli yıllar oldu valla çok lezzetli oluyor zaten mantara bayılırım:)paylaşım ve anıları canlandırdığın için sağol:))

    YanıtlaSil
  12. babalar kiyamaz kizlarina Delfinam, kizi icin almis iste :))

    YanıtlaSil
  13. Bence de afiyet olsun Delfina'cığım:))

    YanıtlaSil
  14. Bak ben 30 liraya gördüydüm de festivale gittiğimizde alıp eve getirmedim. Babacığın kıymış paraya. Gerçekten çok zor bulunuyor. Evvelki haftasonu kuzugöbeği mantarı festivaline gittiğimizde biz de çıktık mantar avına. Ben sadece bir tane bulabildim, o da neredeyse son anda.

    YanıtlaSil
  15. VALLAHİ BENDE TİJENDE GÖRMÜŞTÜM.
    ÇOK BEĞENİYORUM ŞEKLİNİ..TADI FARKLIMI ACABA DELFİNACIĞIM..
    BABACIĞININ SÖZLERİDE BENİ NE ÇOK DUYGULANDIRDI..
    ALLAH ÖMÜRLER VERSİN İNŞŞ
    ÇOK SEVGİLER CANIM..
    TADINI ÇIKARIN :))

    YanıtlaSil
  16. hiç gormemiştim cok değişik geldi...eminim lezzetlidir afiyet oslun

    YanıtlaSil
  17. Mevzu bahis göbeciklerden:) bugün 850 gram topladım tabi iş çıkışı oldu ğu için hafta sonları gidip bolcana topluyorum bu yıl tam mevsimi ama iç anadolu yöresinde olduğumuz için orman yok 20 km uzaklara gidip topluyoruz sabah kahvaltısında akşam yemeğinde bolcana tüketiyoruz çok lezzetli bişey tavsiye edrim daha geniş bilgi için http://falconxx70.spaces.live.com/blog/cns!91B80FE6409274D2!398.entry sitesini ziyaret edin

    YanıtlaSil

♠ Kaliteli yorum kimi mutlu etmez ki :) ♠

Related Posts with Thumbnails
01 09 10